Geschiedenis

Karateclub Asahi Hasselt werd opgericht in 1972 door Sergio Gneo. In het begin werd er getraind in "de ballon" achter de schaatsbaan. De ledenwerving verliep in het begin nog wat stroef, maar dat veranderde vrij snel toen de Bruce Lee films ons land bereikten en David Carradine als Kwai Chang Caine over onze televisieschermen mocht wandelen. Beide heren droegen er toe bij dat velen zich in die periode aangetrokken voelden tot de Oosterse gevechtskunsten en de nog jonge Hasseltse karateclub zag zich plots geconfronteerd met een explosieve groei. Het gebeurde dan ook niet zelden dat Sergio een beroep moest doen op een team assistent-lesgevers uit de club van Genk om de grote aantallen geïnteresseerden in Hasselt op gepaste wijze op te vangen en dit duurde tot Maurizio Contipelli de vaste tweede lesgever in club werd. Tesamen met Sergio stond hij vele jaren borg voor het niveau van de karatetrainingen in Hasselt en vijf jaar na haar oprichting mocht de club haar eerste eigen "zwarte gordel" vieren.

Tegen het einde van de jaren '70, toen het wat stiller geworden was rond de Oosterse gevechtskunsten, werd de luchtdraaghal omgewisseld voor de turnzaal van het Stedelijk Atheneum, en nog enige tijd later vond de club onderdak in de lagere school aan de Gaarveldstraat in Runkst. Het was ook in die periode dat de club haar tweede "zwarte gordel" produceerde. Dit had tot gevolg dat het wekelijks trainingsschema uitgebreid werd en er toen als volgt uitzag: op maandag en woensdag werd er in de Sportschool (KA2) getraind en op vrijdag in het schooltje in de Gaarveldstraat.

Het Sportschoolverhaal mocht echter niet blijven duren en na enkele korte omzwervingen werd het recent geopende Squash Center in de Badderijstraat onze nieuwe thuishaven. Er werd hard getraind, het niveau lag hoog en het aantal zwarte gordels in de club groeide gestadig. Midden jaren '80 startte de club met het inrichten van karatetrainingen voor 14 tot 18 jarigen. Een kleine groep toegewijde zwarte gordels heeft zich in de loop der jaren zich over deze specifieke jongerentrainingen ontfermd en zorgden ervoor dat deze een succes werden. Het was dan ook met spijt in het hart dat de jeugdwerking in onze club wegens een gebrek interesse na bijna twintig jaren stopgezet moest worden.

Ondertussen was Sergio aangesteld als assistent van Miyazaki Sensei en dit zorgde er indirect voor dat Dogan een grotere verantwoordelijkheid als assistent lesgever in de club kreeg; een verantwoordelijkheid die hij later als gevolg van Sergio's vele verplichtingen als opvolger van Miyazaki Sensei, zou delen met en uiteindelijk doorgeven aan Stefan Lenaers.