Wat is karate

Het karate dat wij in onze club beoefenen is een traditionele Japanse gevechtskunst die de geoefende beoefenaar toelaat zich met een minimum aan technieken met maximale efficiëntie te verdedigen tegen een eventuele tegenstander of belager met de bedoeling deze op een snelle en irreversibele manier uit te schakelen. Deze ingesteldheid noemt men ook wel het "ikken hissatsu" principe. Het is een filosofie die gebaseerd is op de Bushido, de Levenswijze van de Samoerai. En juist daarom is karate zoveel meer dan wat sporten en leren vechten.

Karate is een van de weinige sportactiviteiten die ons verplicht ons lichaam zowel links als rechts te trainen om het op die manier op een evenwichtige wijze te ontwikkelen terwijl het tegelijkertijd onze algehele lichaamscoördinatie en ons ruimtelijk gevoel aanscherpt. Karate is een levenswijze die steunt op de volgende belangrijke principes:

- Eerlijkheid en loyaliteit - Respect, nederigheid en hoffelijkheid - Moed, inzet en doorzettingsvermogen - Zelfdiscipline en karaktervorming

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het beoefenen van karate je per se een beter mens maakt, maar het is wel zo dat het erg moeilijk is om persoonlijke vooruitgang te boeken in je karate zonder dat je karakterontwikkeling en je persoonlijkheid daardoor beïnvloed worden. Het is dan ook fair om te zeggen dat voor vele jarenlange beoefenaars van deze gevechtskunst het karate eigenlijk een invloed heeft die zich iedere dag opnieuw manifesteert in ontelbare kleine aspecten van hun leven. Karate is hun manier van leven geworden.

"Karate-do is a Martial Art for the development of character through training, so that the karateka can surmount any obstacle, tangible or intangible."

(Masatoshi Nakayama, Chief Instructor, JKA 1955-1987)